Представят музейни анимации в РИМ-Шумен

Представят музейни анимации в РИМ-Шумен

Сподели с приятели!
  • 52
    Shares

Преглед на музейните анимации организира отново Регионален исторически музей – Шумен на 28 и 29 юни.

Второто издание на инициативата е посветено на 115 годишнината от основаването на културната организация и в него са заявили участие специалисти от музеи от цялата страна, както и университетски преподаватели.

В два панела – теоретичен и практически, ще бъдат проследени дейностите, съпровождащи стандартното експониране на артефакти в различните музеи с акцент върху образователните програми.

Официалното откриване на Прегледа на музейните анимации ще се състои на 28 юни, петък, в 13.00 часа в Лекционната зала на музея. След него, под формата на доклади и презентации, специалистите ще споделят своя опит в тази насока.

В съботния 29 юни, в откритите площи около сградата на музея, ще бъдат показани анимации и атракции, развивани в музейна среда. Ще бъдат демонстрирани различни възможности за интерактивна работа с посетители, и най-вече с деца – една от основните групи публики, важни за всеки музей във функцията му не само на пазител на артефакти, но и като образователна организация.

Колиба от мамутски кости ще сглобяват от Регионален исторически музей – Русе, времето както в древността ще измерват от Регионален исторически музей – Кюстендил, възрожденски урок по взаимоучителната метода ще проведат от Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, някои домашни занятия ще припомнят от Етнографски музей на открито „Етър”, майстор ще работи и обучава на грънчарско колело, ръчно текстилно печатане ще покажат от Национален политехнически музей – Музей на текстилната индустрия, рибарски мрежи ще плетат от Регионален исторически музей – Бургас, каква е тайната на качамака ще разкрият музейни специалисти от Исторически музей – Исперих, а детски игри от социализма са подготвили от Регионален исторически музей – Варна.

Регионален исторически музей – Шумен също ще представи някои анимации, насочени към най-малките посетители на централната експозиция и къщите музеи „Панайот Волов“ и „Добри Войников“.

Всички демонстрации в събота, 29 юни, ще бъдат със свободен достъп.

shumenotblizo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *