Прокуратурата оспорва разпоредби от Наредба за управление на отпадъците във Венец

Прокуратурата оспорва разпоредби от Наредба за управление на отпадъците във Венец

Сподели с приятели!
  • 12
    Shares

Административен съд – Шумен образува административно дело по описа на съда, инициирано по протест на прокурор при Окръжна прокуратура – Шумен, с който се оспорват текстове от Наредба за управление на отпадъците на територията на Община Венец.

Претендира се отмяна на нормите, регламентиращи, че дейностите по събиране и транспортиране на масово разпространени отпадъци следва да се извършват само от лица, притежаващи съответното разрешително /лицензия/ по Закона за управление на отпадъците /ЗУО/.

Тази регулация се възприема за противоречаща на въведения със закона регистрационен /чл. 35, ал. 2, ал. 3 ал. 5/, а не лицензионен режим за осъществяването на дейностите по събиране и/или транспортиране на отпадъци.

За нищожни представителят на прокуратурата счита въведените с раздел „Административно-наказателни разпоредби“ от общинската наредба правни повели, сочейки, че противоречат на Закона за управление на отпадъците /чл. 22 от закона/, доколкото общинските съвети не са били овластени да приемат норми от този вид.

Делото е насрочено за 07.05.2019г. от 09.00 часа.

Смимка: pixabay

Shumenotblizo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *