Пътят на доброто от  “Дивдядово” до Белгия: Защо шуменка построи параклис

Пътят на доброто от “Дивдядово” до Белгия: Защо шуменка построи параклис

Сподели с приятели!

Да направиш добро е личен избор, да помогнеш на човек в беда – също. Но да подариш храм и да върнеш вярата на жители на цяло село, това може да се нарече лична мисия и усещане.

Дадено обещание пред Божи гроб и силната вяра превръща една мечта в реалност.  Така се е появил параклисът, носещ името “Пресвета Богородица Закрилница“ в село Искрец.

Инициаторът на идеята е Йолина Илиева, родом от шуменския квартал „Дивдядово“, но работи в Белгия, където също помага на българския параклис. Благодарение на нея и нейна приятелка – дарител, през 2012 година е изграден нов Божи дом.

Той се намира в махала „Дяковци“ в китното село Искрец.  Теренът, върху който е построен е предоставен от известният графичен дизайнер Велизар Димитров, който е включен в книгата „200 живи легенди“ на Кеймбричкия университет, за принос в музейната дейност.

Лятото на 2012 година започва строежът на параклиса и само няколко месеца по-късно на 15 август е бил осветен от местния свещенник.

 Йолина Илиева разказа пред репортер на Шумен Отблизо, че винаги  хората, които го посещават оставят дарения и нови икони. Пред параклиса има чешма с беседки и често пациенти от близкия санаториом за белодробни забоялвания го посещават.

Близо до храма се намира Оброчния кръст на Архангел Михаил и всяка година се прави курбан.

Йолина Илиева е инициатор и на възстановяването на килийното училище в квартал „Дивдядово“.  След посещение в кварталната църква, Йолина е забелязала, окаяното състояние на учебното заведение и решава да организира свои съученици и с общи усилия да реставрират училището, в което преди години заедно с класа й са посещавали.

След като са получили разрешение от църковното настоятелство, ремонтът е започнал.  Възстановен е покривът, стените са изкърпени, монтирани са два фенера, тъй електричеството в килийното училище работи.

Подменени са счупените стъкла и е поставен СОД, осигурен от шуменската фирма Телепол.  Само за три седмици с общи услия днес килийното училище има възможност да бъде посещавано. 

Йолина Илиева изрази надеждата си, един ден в него отново да влизат ученици, на които да им бъде разказвана дългата история, която притежава самото място. Таи и желанието нейният внук, да научи как са се обичали учениците преди над 170 години.

Тя заяви категорично, че с Божията помощ, ще продължи да помага на храмове и се надява поне част от хората да се присъединят към нейната мисия, защото това е поредното доказателство, че когато сме заедно и единни, ние постигаме и невъзможното.

Shumenotblizo.com

One thought on “Пътят на доброто от “Дивдядово” до Белгия: Защо шуменка построи параклис

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *