Работодатели се оплакват от липсата на кадри

Работодатели се оплакват от липсата на кадри

Сподели с приятели!

Над 60% от работодателите ще търсят персонал през следващата една година. Това сочат данните от второто анкетно проучване на Агенцията по заетостта сред бизнеса,  проведено през втората половина на 2018 година.

Най-много са свободните места за машинен оператор – повече от 17 хиляди, почти толкова хора ще се търсят в търговията. Бизнесът ще наема и строители, камериери, готвачи и сервитьори. Глад има и за шофьори. Ще се търсят още инженери, лекари и медицински специалисти.

Сред работниците без квалификация най-голям дефицит има в преработвателната и добивната промишлености.  Проучването показва, че към момента бизнесът предпочита наличието на личностни качества, а за придобиването на професионални умения разчита на работния процес. Около ¾ от работодателите след 3 години ще се нуждаят от близо 30 000 специалисти с висше образование. Най-търсени ще са инженерите по електротехника и машинните инженери. Най-малко потребности има от специалисти по „Право” и „Химични технологии”. Очертава се и по-голямо търсене на средни специалисти – най-много в производствените технологии и строителството.

shumenotblizo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *