Разбиха престъпна група на ало измамници в Шумен (снимки и видео)

Разбиха престъпна група на ало измамници в Шумен (снимки и видео)

Сподели с приятели!

След активна работа криминалисти от областната дирекция в Шумен под ръководството на Районната прокуратура в града установиха и задържаха трима мъже, съпричастни към извършване на множество телефонни измами.

Те са имали различни роли при вземането на парите от потърпевшите и пренасянето им до различни места на територията на област Русе и Република Румъния.

Работата по разкриването на извършителите започнала след множество сигнали за опити за измами и довършени престъпления в началото на месец септември на територията на град Шумен. Криминалисти от областната дирекция и колегите им от РУ- Шумен влезли в дирите на 33-годишен местен жител и други двама, които вземали хвърлени пари и ценности. Обикновено това ставало след въвличане в телефонна измама, като парите били хвърляни през прозорци и тераси или оставени на характерни места в града.

Схемата проработила и при 86-годишна шуменка. Около 12:15 часа на 27 септември неизвестен я въвел в заблуда след обаждане на стационарен телефон. Използвал различни методи- заплахи, че ще й се случат лоши неща, ако не предостави искана парична сума, че се провежда полицейска акция за задържане на измамници. Успели да я убедят да постави в найлонова торба всичките си пари и ценности, и да ги хвърли през терасата на шести етаж на жилищен блок. С идеята, че помага на полицията жената сложила в торбичка сумата от 5000 лева, три златни парички, три златни пръстена, златни обеци, портмоне с личната й карта, и ги хвърлила. След получения сигнал за извършената измама полицейски служители предприели незабавни действия за задържане на извършителите.

 

Около 18:15 часа на 27 септември на главен път Русе- Варна, в село Струйно за проверка бил спрян водач на таксиметров автомобил Шевролет “Авео“ с шуменска регистрация. Зад волана бил 33-годишният Т.Й. от Шумен. При извършения личен обиск в него са намерени и иззети над 4000 лева и златни накити, румънски парични средства, винетни стикери за Република Румъния. В жилище, обитавано от него са намерени още 1000 лева и златна паричка. Пред криминалисти обяснил, че 600 лева от сумата били за възнаграждението му от последната измама в Шумен. 200 лева предоставил на друг участник, като „заплатата“ му оставил в тайник в покрайнините на града. Т.Й. разказал, че личната карта и портмонето на жертвата изхвърлил в контейнер за смет близо до жилището, което обитава. След извършено претърсване в контейнера са намерени портмонето на жената и натрошената на парчета лична карта. Изяснено било, че Т.Й. участвал в реализирането на 9 телефонни измами от началото на месец септември. При последните пет случая в доставянето на парите, изхвърлени от жертвите е участвал още един шуменец. Това е 30-годишният П.Д. За периода от 15 до 27 септември 30-годишният мъж е взел пари и ценности от реализирани 5 измами. Установено било, че предаването на парите ставало чрез различни тайници в покрайнините на Шумен. При други четири измами реализирани през месец септември Т. Й. действал с друг съучастник. Изяснена е самоличността му- Я.Я./33г./ от Шумен. Пренасянето на парите от жертвите към измамниците извършвал Т. Й. Оставял ги на различни места- указателни табели, отбивки и крайпътни съоръжения на територията на област Русе и Република Румъния. За срок до 24 часа са задържани Т.Й. /33г./ Я.Я./ 33г./ и П.Д./30г./ . С постановление на прокурор от Районна прокуратура – Шумен са привлечени като обвиняеми и са задържани за срок до 72 часа. Работата по документиране на престъпната им дейност продължава под ръководството на прокурор от РП- Шумен.

Образувани са досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 209 от НК.

При разплитането на измами, осъществени през месеците юни и юли на територията на Шумен, била изяснена съпричастността на Т.Й. към извършени над 10 престъпления. Установено е, че е имал същата роля като е вземал пари и ценности от тайници и ги е пренасял с различни автомобили до характерни места в област Русе и Република Румъния. Т.Й. имал важна роля – осъществявал контрол при вземане на парите и ценностите.

Регистрирани за периода юни – септември са 23 телефонни измами. Щетите от тях са на стойност над 150 000 лева. Отнети са 104 000 лева, 720 британски лири, 4000 щатски долари, над 570 гр. златни накити и малко сребърни. Само през месец септември са отнети близо 47 000 лева, над 10 грама златни накити. Разкрити са 20 от регистрираните през периода измами, като по останалите има насоки за установяване на евентуалния извършител.

От началото на годината до момента на територията на ОДМВР- Шумен са регистрирани 39 телефонни измами. Разкрити са 28, по останалите случаи се работи активно.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *