Разследват драстичния скок в цената на тока на енергийната борса

Разследват драстичния скок в цената на тока на енергийната борса

Сподели с приятели!

Комисията за енергийно и водно регулиране ще разследва драстичния скок в цената на тока на енергийната борса. Регулаторът, сезиран от работодателските организации, ще проверява всички участници, които продават ток на свободния пазар, съобщава БНР. Това е първото разследване, което енергийната комисия започва след получаването на подобни правомощия, заяви председателят на комисията Иван Иванов:

“Електрическата енергия, която вчера се търгуваше на борсата с дневна доставка, в днешния ден дори базовата цена е близо 150 лева на мегават час, което е прекалено висока. Длъжностните лица, членове на работната група, трябва да съберат всички данни от Българската независима енергийна борса от участници в борсата. Въз основа на доклада комисията трябва да вземе решение дали да продължи с разследващите си функции, които са предвидени в закона“, поясни Иванов.

Проверката трябва да приключи най-късно до 4 месеца. Иванов припомни, че ново поскъпване на тока за битовите потребители не се очаква до края на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *