Как се отрази COVID – 19 на пазара на труда в Шумен

Как се отрази COVID – 19 на пазара на труда в Шумен

Сподели с приятели!
  • 86
    Shares

Няколко дни след обявяването на извънредно положение на територията на страната, освен кафенетата в града “опустя” и пазара на труда в Шуменско.

Репортерска справка показва, че до преди извънредните мерки, най-голямата онлайн трудова борса Jobs bg е генерирала средно по 20 работни места на ден. От 17 март обаче, работните места, обявени в платформата са не повече от три за ден. За сметка на това, стотици шуменци останаха временно без работа заради издадените ограничения.

“Притеснително е, защото не знаем кога ще се върнем на работа и дали изобщо това ще се случи”, споделя Кремена К., която работи в кафене в града.

Въпреки, че енергоразпределителното дружество даде отсрочка за текущите плащания, много от хората се притесняват, че след изтичане на законовия срок ще изпаднат в невъзможност да покрият битовите си нужди.

Експерти споделят, че след края на карантината, се очаква скок в безработицата на територията на страната. Все още не са ясни мерките, с които държавата ще се бори с предстоящата икономическа криза.

shumenotblizo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *