РЗИ: Регистрирани са няколко случая на варицела и скарлатина

РЗИ: Регистрирани са няколко случая на варицела и скарлатина

Сподели с приятели!
  • 26
    Shares

През изминалата седмица са регистрирани общо  113 случая на остри заразни заболявания срещу 75 случая за предходната седмица. От тях 87 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип срещу 58 за предходната седмица. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Шумен. През седмицата за регистрирани 11 случая на чревни инфекции и един случай на ротавирусен гастроентерит. Регистрирани са и 9 случая на шарка – 7 на варицела и 2 на скарлатина.

Обикновено скарлатината се проявява през студените месеци, а варицелата или т. нар. дребна шарка и лещенка е едно от най-разпространените инфекциозни заболявания особено сред децата.

През зимния сезон и в началото на пролетния, заболеваемостта нараства, а поради високата възприемчивост към инфекцията, варицелата протича най-често във вид на епидемии в ясли, детски градини и училища. Варицелата се предава предимно по въздушно-капков път при кихане и кашляне на болния, при което вирусът се предава на околните.

И двете болести започват с висока температура и наличие на обрив, силно заразни са.

– При съмнение – незабавен преглед при личният лекар за потвърждаване и назначаване на лечение.

– Веднага трябва да се сигнализира в детското заведение, за да обявят карантина в групата и да регистрират случая в РИОКОЗ.

– Болните трябва да бъдат изолирани, при контакт с други да се предупреждава, че детето е болно и/или заразно.

– Да им се дават обилно течности и да бъдат наблюдавани за отклонения при протичането на болестта. 

– Да не се предприема самолечение.

Shumenotblizo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *