Сигналът: Стари чешми занемарени до неузнаваемост (снимки)

Сигналът: Стари чешми занемарени до неузнаваемост (снимки)

Заринати с боклуци, почти разрушени и обгърнати с бурени – така изглеждат няколко от крайпътните чешми по пътя от Велики Преслав за Шумен. Кадрите, заснети от минувачи показват “лицето” на пътя към старата ни столица. Подобна е гледката и на чешмите по пътя от село Имренчево – “Курията”, по пътя Върбица – Авджия, “Студените кладенци” и други живописни местности в областта.

Въпреки, че от някои все още тече вода, забравените извори отдавна не привличат минаващи с прохладната си вода. Според запознати, чешмите са част от републиканската пътна мрежа, за която отговаря Агенция пътна инфраструктура. И въпреки, че пътят Велики Преслав – Шумен отдавна бе ремонтиран, то чешмите някак продължават да бъдат забравени.

Много от чешмите са строени преди векове, запазили са истински истории и приказни легенди, а в родовата ни памет е кодирано, че построяването на черква и чешма са най-големите добрини, които човек може да стори в живота си за другите. Най-старите легенди са свързани с представата, че всеки водоизточник има свой стопанин.