Смяната на времето ни носи дискомфорт и безсъние

Смяната на времето ни носи дискомфорт и безсъние

Сподели с приятели!

Дискомфортът от смяната на часовото време ще продължи от 3 до 5 дни. Това обясняват специалисти.

Смяната на часовото време в името на използването на повече от осветената част на денонощието е практика в много от развитите страни по света. Но практиката сочи, че тази промяна има неблагоприятен ефект върху мнозина. По данни на Световната здравна организация (СЗО) смяната с лятното часово време предизвиква безсъние при 45% от европейците. Мнозина учени са категорични, че местенето на часовника с час напред не е съобразено с биологичните потребности на организма или с природата. От това на първо място страда връзката между отделянето на мелатонин и съня.

Между хормона на епифизата и съня съществува пряка връзка и недостигът на мелатонин значително затруднява заспиването.
Хлапетата и хората с хронични заболявания са по-уязвими към смяната на времето. Тази промяна води до изостряне на хроничните заболявания, като най-често се наблюдава влошаване на симптомите при страдащи от астма, хипертония, язва и нервни разстройства. Увеличават се и случаите на депресия или резки смени на настроението.

Смяната на времето влияе върху естествения ритъм на организма ни. За да се адаптираме към новите условия, са ни нужни от седмица до месец, като най-бързо се приспособяват младите хора до 35 г., които нямат стресови професии. С промените в метеорологичните условия се изменя и биологичният ни часовник. В организма ни настъпват фини промени, за да се приспособим към физичните промени на заобикалящата ни среда.

Други твърдят, че увеличеното време за почивка на светло им дава шанс да се отдават на хобита и спорт, като плуване, сърф или тенис, след дълъг ден на работа или учение. Според американската преса, заради лятното часово време, голфърите в Лас Крусес, Ню Мексико (САЩ) са отивали на игрището по-късно през деня и са оставали до по-късно вечерта.

Снимка: pixabay

shumenotblizo.com


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *