Трима ученици от ПЕГ „Никола Йонков Вапцаров“ със сертификати от ЦЕРН

Трима ученици от ПЕГ „Никола Йонков Вапцаров“ със сертификати от ЦЕРН

Сподели с приятели!


На 7 март в НАОП “Н. Коперник“, Варна, се проведе международен майсторски клас по физика на елементарните частици.

Събитието бе организирано съвместно с ЦЕРН, Физическия факултет на Софийския университет, Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българска академия на науките, Народна астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник”, Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” и с подкрепата на проект OSOS (Отворени училища за отворено общество) по Европейска програма Horizon 2020 за научни изследвания и иновации.

Участваха ученици 15 до 19 години . За един ден те „влязоха в ролята“ на учените, видяха как и какво изследват физиците на елементарните частици. В майсторския клас на ЦЕРН във Варна младежите извършиха измервания по данни от детектора CMS. След уводни лекции по тeoрия на елементарните частици, описание на детектора на CMS и обяснения за методиката на изследванията, учениците направиха сами оценката на данните от експеримента CMS на големия адронен ускорител на частици LHC в CERN, Женева. В края на деня получените резултати бяха обсъдени на видеоконференция с учени от ЦЕРН и с други международни участници, както в истинска научна колаборация.

Профилираната езикова гимназия в Шумен бе представена от Ивайло Маринов и Бетина Йорданова от 12 клас, и Десислава Миленова от 11 клас. Със специализирания софтуер СИМА / CMS Instrument for Masterclass Analysis / те обработиха събития, които са автентични данни от взаимодействия на елементарни частици. Младите хора се докоснаха до науката и технологиите на 21 век. Една бъдеща възможност и предизвикателство за тях са летните студентски стажове в Европейската лаборатория за ядрени изследвания. А защо не и постоянно работно място!

Снимки: ПЕГ „Никола Йонков Вапцаров“

shumenotblizo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *