Убиец, пронизал майката на сина си в сърцето получи 12-годишна присъда

Убиец, пронизал майката на сина си в сърцето получи 12-годишна присъда

Днес състав на Търговищкия окръжен съд осъди на 12 години лишаване от свобода при строг режим подсъдимия Христо М. за предумишленото убийство на жената, с която живеел на семейни начала и от която има син. 40-годишният подсъдим е бил предаден на съд за престъпление по член 116, ал. 1, т. 9 от НК с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Търговище. Присъдата е постановена при условията на съкратено съдебно следствие. Заради процедурата съдебният състав наложил 18 години лишаване от свобода на Христо, след което намалил размера на наказанието му с една трета.

Убийството е било извършено на 26 юли тази година в село Макариополско. 33-годишната жертва и Христо живеели на семейни начала в друго търговищко село от три години. По време на съжителството им, белязано от побоища и насилие, младата жена родила син на подсъдимия.

След поредния побой с овчарска тояга 33-годишната жена напуснала дома на Христо и се изнесла при сестра си в село Макариополско. Възнамерявала да вземе сина си и да заживее завинаги в селото, далеч от своя насилник. В нощта на убийството подсъдимият отишъл в дома на сестрата на съжителката си, провел разговор с нея, но тя отказала да се прибере при него.

След отказа Христо решил да я убие. Взел 9-сантиметров сгъваем нож и се върнал в къщата на сестрата на жертвата. Когато му отключили, под предлог че иска цигара, той се насочил към спалнята и забил ножа в сърцето на съжителката си. 33-годишната жена успяла да каже само, че умира. Смъртта й настъпила бързо от остра кръвозагуба, причинена от прободно-порезното нараняване на сърцето.

След убийството Христо изхвърлил ножа и останал да спи при свой роднина в селото. След задържането му назначената съдебно-химическа експертиза установила 1,54 промила алкохол в кръвта.

С присъдата съдът е уважил и граждански иск в размер на 80 000 лева за детето на жертвата и подсъдимия.

Съдебният акт подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд във Варна.