Уникално творение тъне в забрава, авторът дължи живота си на него

Сподели с приятели!

Любителски макет на средновековната българска столица Преслав беше първият опит за създаване на съвременна миниатюрна възстановка на Симеоновия град. Този макет, правен преди 10 години, по нищо не отстъпва на създадената по-късно и експонирана в музея професионална изработка. Любителското творение, обаче тъне в забрава, забутано в кравефермата на преславския квартал „Кирково”. Този уникален царски град с палати, площади и фонтани, е изработен само от природни материали. Дело е на местен ентусиаст, който имал сериозен здравословен проблем и решил да го лекува с творческа работа, за да се откъсне от натрапчиви „черни” мисли.

Така 22 месеца Христо Антонов от Велики Преслав работи върху задание, което изисква много четене, пресмятане на пропорции, ровене из научна литература и десетки разходки до старините и близките горски територии за събиране на материали. Сглобява царския дворец, патриаршията, голямата базилика, средновековната баня и прави площадите в столичния град. Макетът заема площ от 16 кв. м , върху които са разположени 60 елемента. Когато го завършва Христо установява, че вече не е болен. Тогава решава да покаже творението и на своите съграждани. Старият град беше експониран за първи път на 24 май през 2009 г. на пазарния площад във Велики Преслав. От тогава насам не можа да се намери подходящо място за изработката. Авторът е получавал предложения, но според него, те не били удачни. Христо Антонов смята, че единственото решение за макета е откупка. Ако някой пожелае да го притежава, може да го подреди където пожелае, казва майсторът-любител. Тъй като макетът е направено от растителни материали, царевичак, клонки, шишарки за керемидите на покривите и цветни станиоли за прозорци на храмове и дворцови сгради, той не може да стои на открито.

След първото представяне беше направен филм за макета и неговия автор, а после дойдоха предложения за експониране от музея във Велики Преслав, от община Несебър, от Добрич и софийски район „Красно село”. Имаше идея „старият град” да бъде разположен във фоайето на преславската администрация, а местен бизнесмен е искал да направи лека постройка на старините, специално за макета. Ред спънки са осуетили всички идеи. Освен това преместването на макета е сложно, както и транспортирането, казва Христо Антонов. Затова търси купувач – мобилен и отворен към култура и изкуство. Антонов никога не претендирал, че макетът е копие на стария град, въпреки, че е правен по научните трудове на местни проучватели. Сред тях е покойният археолог Димитър Овчаров. Любителското творение беше изложено няколко години в кметството на село Осмар по покана на тогавашния кмет Тошо Свещаров, но там беше прекалено тясно. После председателят на кооперация „Напредък” в кв. Кирково Йордан Спасов предложи на автора залата на някогашния клуб на стопанството. Тя се намира до портала на краварника и въпреки, че е широка и светла, там макетът се оказа „на края на света”. Така потъна в забрава. Наскоро, обаче, за изкуствения стар град се сетиха местни жители и той посрещна ученици, деца и родители, организирани от кирковското читалище „Самообразование”.

Така през социалните мрежи забравеният макет доби популярност. В средата на декември заинтересовани софиянци и тяхната организация е направила предложение на автора за откупка. Според Христо Антонов това е шанс за неговото творение и популяризирането на Велики Преслав, макар че раздялата ще бъде болезнена. Тъй като миниатюрният град възстановява здравето на автора, той е убеден в силата на макета и наскоро прави подарък на свой приятел със същата цел. Антонов има повече от десетина миниатюри на забележителни храмове, сред които „Александър Невски”, Руската църква в столицата и църквата „Св. Богородица” в Рилския манастир. Един от малките макети е бил дарен за изцеление.

shumenotblizo.com

Може да харесате още...

Education Template