Усложнена пожарна обстановка: Близо 100 пожара в сухи треви и стърнища за две седмици

Усложнена пожарна обстановка: Близо 100 пожара в сухи треви и стърнища за две седмици

Сподели с приятели!

Работни срещи в общините на област Шумен ще бъдат организирани през следващата седмица с цел ограничаване на пожарите в стърнища и сухи треви. Това беше решено днес на  заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия, свикано от областния управител проф. Стефан Желев във връзка с усложнената пожарна обстановка на територията на област Шумен. 

Комисар Иван Иванов- директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Шумен, изнесе данни за оперативната обстановка в региона.

„От началото на месеца до вчера са станали 86 пожара в сухи треви и стърнища, 4 са в горски фонд. Това наложи да поискам спешна среща на щаба, тъй като 100 % от тези пожари са вследствие на човешка дейност-небрежност или умишлено деяние. Повече от 70 % от пожарите са умишлени, но това се доказва трудно“, каза комисар Иванов.  По думите му към момента има 2 случая, които се разследват от полицията и има образувани досъдебни производства.

През последните седмици многократно е вдиган по тревога целият личен състав на пожарната. „През почивните дни 9-10 март всички пожарни автомобили бяха на терен и се оказа, че не може да бъде защитен областният град и това наложи да бъде поискана помощ от Варна и Търговище“, каза още комисар Иван Иванов. Той апелира всяка структура-ОД „Земеделие“, РИОСВ, общините да окажат съдействие и помощ,  и с техните нормативни правомощия да бъде ограничено и спряно паленето. „Метеорологичната прогноза до края на месеца е тежка, не се очакват валежи, сушата е трайна, тревите са много високи и изсъхнали, и всичко е барут“, каза комисар Иванов.

Директорът на Областната дирекция на МВР в Шумен ст. комисар Ялчън Расим заяви, че вече са предприети превантивни действия, като младшите инспектори ще се срещнат с всички пастири на територията на областта и ще ги предупредят да не палят пасища и стърнища. 

По график, съгласно решението на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия, през следващата седмица ще се проведат работни срещи по общини с участието на кметовете на общини, кметове и кметски наместници на населените места, общински служби по земеделие, СИДП, държавни горски стопанства, пожарната и МВР, с цел превенция и ограничаване на случаите на палежи.

shumenotblizo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *