Ученик от СУ „Сава Доброплодни“ спечели едногодишна стипендия за обучение в САЩ

Ученик от СУ „Сава Доброплодни“ спечели едногодишна стипендия за обучение в САЩ

Сподели с приятели!

Жулиян Желязков от 10-в клас, при СУ „Сава Доброплодни“ е финалист по обменната програма за ученици Кенеди-Лугар /YES/.  Програмата е основана от Американския конгрес през октомври 2002 като отговор на събитията от 11 септември 2001 и се финансира от Държавния департамент през Бюрото за образователни и културни въпроси (ECA). Програмата предоставя на конкурентно подбрани ученици стипендия за  една академична година в САЩ да посещават гимназия,като целта е да се подпомогне разбирателството между хората в САЩ и хората от други страни по света.Учениците ще бъдат настанени в приемни семейства.

След приключилата месец април селекция, за обучение в САЩ през учебната 2019/2020 учебна година са одобрени 11 ученика от България, като от град Шумен има един одобрен кандидат и това е десетокласникът от паралелка с профил „Музика“ при СУ „Сава Доброплодни“ – Жулиян Желязков.

Кандидатстването започна през месец септември 2018 година и имаше няколко етапа:

-селекция, съобразно критериите за участие;

-on-line кандидатстване;

-полуфинал, който се проведе в Американския съвет за международно образование и включваше международен тест за владеене на английски език, писане на есета и устно интервю с представител на Американския съвет

shumenotblizo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *