Шофираме с 10 км над разрешената скорост – плащаме по-висока застраховка

Шофираме с 10 км над разрешената скорост – плащаме по-висока застраховка

Сподели с приятели!
  • 40
    Shares

Комисията за финансов надзор (КФН) е готова да преразгледа спорните моменти при новата система за определяне на застраховката „Гражданска отговорност”. В момента обаче проблемите са много, съобщава NOVA.

На първо място, ако шофираме дори с 10 км над разрешената скорост, ще плащаме по-висока застраховка. Ако пък решим да продаваме автомобила си, това ще се случи с всички натрупани негативи – на практика с по-високата застраховка.

От КФН обясниха пред NOVA, че промените ще влязат в сила, след като всички спорни моменти бъдат изяснени. Това обаче изисква промени в няколко закона и затова не е ясно дали в началото, или в края на следващата година промените ще станат факт.

През първата година след въвеждането на системата „Бонус-малус“ 87,7% от шофьорите ще получат отстъпка от цената на задължителната застраховка. Изрядните водачи ще намалят разходите за „Гражданска отговорност“ с 10% още през 2019 г. Едва на 3% от шофьорите, или на около 100 000 души, цената на застраховката ще се повиши с 200%.

Източник: NOVA
shumenotblizo.com