Шуменските лечебни заведения страдат от дефицит на лекари

Шуменските лечебни заведения страдат от дефицит на лекари

Сподели с приятели!

Проблем с кадри в медицинските заведения в Шумен отчетоха директорите на „Дент – Шумен” , ДКЦ 1 и КОЦ по време на финансовите отчети на трите дружества, които бяха представени на заседанието на икономическа комисия.

Управителите на лечебните заведения посочиха, че до няколко години голяма част от специалистите ще са пенсионери, съобщава телевизия Шумен.

Към този момент в Шумен има едва трима нефролози, които са в пенсионна възраст, подобна е картината и при  специалистите в общинския дентален център.

Над 50 процента от лекарите в Комплексния онкоцентър са пред пенсиониране. Догодина петима от хирурзите ще са пенсионери, а млади попълнения почти няма.

Тревожни са и прогнозите на специалистите. Според изказване на председателя на Българския лекарски съюз Иван Маджаров – след около пет-шест години цели региони в България ще останат без общопрактикуващи лекари.

Медиците смятат, че е крайно време българската политика да бъде насочена към запазването на кадрите в здравеопазването и намаляване на броя на практикуващите извън страната ни лекари.

Shumenotblizo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *