Шуменчета от различни етноси ще сурвакат министри и посланици за Василица

Сподели с приятели!


Председателят на народното събрание Цвета Караянчева, Вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева, министрите на труда и социалната политика Бисер Петков, и на здравеопазването Кирил Ананиев, заместник-министрите на образованието и науката, омбудсманът Мая Манолова, посланиците на Великобритания, Дания, Германия, Австрия, Белгия, Франция, Ирландия, Швейцария и множество други институции и организации, ще посрещнат на 14 януари деца от различни етноси от близо 30 училища в страната, за да отбележат заедно Василица, празнуван като начало на новата година от повечето роми в България.

Ученици от Обединено училище „Христо Ботев“, с. Каспичан и СУ „Цанко Церковски“, с. Никола Козлево, обл. Шумен ще представят танц и наричания в Световна банка, а след това – от 11.00 часа ще споделят своите разбирания за толерантност с представителите на Комисията за защита от дискриминация.

Министърът на здравеопазването г-н Кирил Ананиев и главният здравен инспектор г-н Ангел Кунчевще посрещнат ученици от ОУ „Еньо Марковски“ гр. Шумен и Обединено училище „Св. Иван Рилски“, с. Червенци обл. Варна. 

В Шумен, деца от Средно училище „Трайко Симеонов“ ще сурвакат кмета на общината Любомир Христов и областния управител проф. Стефан Желев.

От 2010 г. Център „Амалипе“ организира национални чествания на Василица като Ден на ромската култура. В тях се включват десетки училища, Центрове за развитие на общността и доброволчески клубове „Младежта е толерантност“. По този начин организацията представя богатството на ромската култура и нейните връзки с културата на останалите етноси в България.

Снимка: „Амалипе“

Shumenotblizo.com

Може да харесате още...

Education Template