Шумен: Дава се… град под наем

Шумен: Дава се… град под наем

Сподели с приятели!

Обезлюдели улици, полупразни кафенета, обекти, търсещи наематели – такава е гледката в следобедните часове по централната част на Шумен. Над 30 обекта, обявени за продан или отдаващи се под наем, могат да бъдат изброени по пешеходната зона на града.

Празните витрини затвърждават стряскащата статистика за изминалата година, според която Шумен е загубил най-много жители – 1130. Сред всички други градове в страната, няма такъв, който да е намалял с над 1000 души. Текущата демографска ситуация показва, че освен, че се топи… населението на Шумен е предимно застаряващо. Данните на НСИ са подкрепени и от регистъра на ражданията, според който от началото на годината в областта са родени едва 712 деца. В сравнение със същия период (януари-август) 2017 година, на бял свят са дошли 759 деца.

Въпреки, че от Бюрото по труда в Шумен оптимистично заявяват, че безработицата пада с близо 10%, то основната причина на “бягащите” шуменци е липсата на работа или адекватно заплащане. Но пък кой ли пита “заминаващите”, важно е, че от началото на август стартира второто проучване за потребностите на работодателите от работна сила в област Шумен. Проучването се извършва чрез онлайн анкета, разработена от Агенцията по заетостта. Първият етап, проведен през февруари сочи, че шуменските работодатели най-често (94% от анкетираните) искат – мотивация, отговорност и позитивни лични качества.

48% от запитаните пък изобщо не се интересуват от придобита професионална квалификация или опит. От своя страна работодателите посочват, че при подбор на кадри, могат да им подсигурят… обучение на работното място или стажуване. Най-рядко (27% от запитаните) предоставят транспорт до работното място или възможност за обучение (от обучаваща институция) по време на работа. За да не придаваме комичен оттенък на размишленията за демографската обстановка в Шумен, ще спестим данните за средна работна заплата в областта. Няма как обаче да не се запитаме: защо стигнахме дотук?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *