Шумен получи поредното си отличие

Шумен получи поредното си отличие

Сподели с приятели!

Шумен получи признание за подобряване качеството на живот в общината от пилотното издание на класацията „Образцова община“ на вестник „24 часа“ на кампанията за Североизточния регион на България. Призът бе връчен на кмета Любомир Христов днес в зала „Черно море“ на конферентния център на едноименния хотел във Варна от заместник-председателя на УС на Фонда на фондовете Александър Георгиев.

Отличието за Шумен е на базата на показатели, формулирани от експерти на  Националния статистически институт, Българската агенция за инвестиции, Камарата на архитектите, Камарата на строителите, ЕК в България и университетски преподаватели както и на вота на читателите на изданието, които чрез гласуване са изразили своята подкрепа. Критерият „Качество на живот“ отразява възможностите за добро образование и здравеопазване, осигуряване на заетост и създаване на работни места, сигурност и разнообразен културен живот. „Тази награда е признание за направеното от общинската администрация за подобряване на средата, в която живеем. Най-много ме радва, че получаваме това признание и заради оценката на шуменци“, каза кметът по време на церемонията. Успешното сътрудничество между общината и бизнеса също води  до подобряване на средата за живот. Икономическо развитие на града и увеличаването на инвестициите означава, че бизнесът вижда в лицето на общината добър партньор, който има дългосрочни политики и визия за развитие. Това от своя страна води до намаляване на безработицата и до увеличаване на средната работна заплата в града, сподели още Христов.

Преди връчването на наградите с участието на министъра на МРРБ Петя Аврамова и кметове от Североизточна България се проведе дискусия по проблемите, с които местната власт се сблъсква в управлението на общините.

С проекта си „Образцова община“ медията цели да открои и насърчи добрите практики в местното самоуправление, както и да покаже положителния опит на общините, който да служи за пример на останалите. На този етап излъчването на победителите става на регионален принцип, като в края на кампанията през есента ще бъде връчена и Голямата награда – тя ще бъде за общините, събрали най-много точки по всичките пет групи критерии в националното класиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *