Шумен ще отбележи Световния ден без тютюн

Шумен ще отбележи Световния ден без тютюн

Сподели с приятели!

Всяка година на 31 май Световната здравна организация (СЗО) отбелязва Световния ден без тютюнопушене. Денят се провежда по цял свят като се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се апелира за ефективна политика, която да намали нивата на потребление.

За 2019 г. темата за Световния ден без тютюн, определена от СЗО е „Тютюн и здраве на белите дробове“.
Целта на кампанията, която СЗО поставя през 2019 г. е да се фокусира вниманието върху взаимодействията между употребата на тютюневи изделия и белодробните заболявания.

По повод 31 май – Световен ден без тютюн, Регионална здравна инспекция – Шумен организира на регионално ниво кампания, която включва:
– „Щанд на здравето – предизвикателство вместо цигара“, съвместно, Общински здравен център (ОЗЦ) гр. Шумен и Български младежки червен кръст (БМЧК) гр. Шумен на 31.05.2019 г. (петък) от 12,00 ч. до 14,00 ч. пред Областна администрация гр. Шумен (бул. „Славянски“ 30).
– Скринингова кампания за измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи с уред „Smoker Lyzer”.
– Изложение на рисунките на ученици от гр. Шумен, участвали в конкурса за детска рисунка с мото: „Защо светът да е сив, като може да е цветен?“. Радио Шумен, съвместно с РЗИ – Шумен и Общински здравен център гр. Шумен предоставят възможността на всички желаещи да ги разгледат до края на м. Юни 2019 г. Творбите на децата са експонирани в Арт-салона в Студио 3 на Радио Шумен.
– Акция в централната част на гр. Шумен с раздаване на здравно-образователни материали, съвместно с доброволци от Български червен кръст гр. Шумен.
– Тренинги, беседи с презентации и семинари на тема: „Вредата от тютюнопушенето“ сред учениците – по заявка от медицинските специалисти.

РЗИ – Шумен припомня, че през цялата година всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето в кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушенето, който е разположен в Регионална здравна инспекция – Шумен, пл. „Освобождение” №1, ет.4, ст. №41.

shumenotblizo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *