ШУ е символичен домакин на Кирило-Методиевски фестивал в Москва

ШУ е символичен домакин на Кирило-Методиевски фестивал в Москва

Сподели с приятели!

Шуменският университет е символичен домакин на ХХ-ти юбилеен Кирило-Методиевски фестивал на славянските езици и култура в Москва

Юбилеен Кирило-Методиевски фестивал на славянските езици и култура ще се проведе в Москва от 22 до 24 май. Организатор е Държавният институт по руски език „А.С. Пушкин“. По традиция всяка година една от славянските страни е поканена за символичен домакин на Кирило-Методиевските четения. В юбилейното издание това е България, която ще бъде представена от преподаватели и студенти от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, други университети и училища.

Програмата включва научно-практическа конференция „Славянската култура: източници, традиции, взаимодействие. ХХ Кирило-Методиевски четения“ и научна конференция за студенти и ученици „Езикът и културата през погледа на младите“. Ще се проведе и Кирило-Методиевско училище. Отделна секция ще бъде посветена на 220 години от рождението на А.С.Пушкин. Предвидена е и конференция в чест на Екатерина Романова Дашкова.

Пленарни доклади ще изнесат деканът на Факултета по хуманитарни науки и ръководител на Научния център „Преславска книжовна школа“ проф. д-р Веселин Панайотов и ръководителят на катедрата по руски език проф. д-р Елена Стоянова. Шуменският университет ще бъде представен с още седем научни доклада, както и с участието на студентите Слава Даскалова и Даниел Желев.

Преди 20 години форумът стартира като Кирило-Методиевски четения. Постепенно се разраства до фестивал, чиято цел е да укрепва връзката между руската култура и културите на другите славянски народи, да се изследва диалога на културата в системата „Запад-Изток“, да се обменят научни идеи по актуални въпроси на езикознанието и литературознанието, да се осмислят съвременните тенденции на университетското и училищно филологическо образование.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *