75 % от листата Драев е за представители от гражданската квота

75 % от листата Драев е за представители от гражданската квота

75 процента от листата на ДБГ /БНД, ЕНП,ССД, Глас народен и НДСВ/
е за представители от гражданската квота
. Това съобщиха по време на пресконференция пред медии, при представянето на листата за общински съветници.

С решение № 104 от 24.09.2019 г. на ОИК – Шумен бе регистрирана пълна листа от 41 кандидата за общински съветници от страна на местна Kоалиция от шест партии.

Критериите при подбора на кандидатите, които да бъдат поканени в листата, бяха два основни:

  1. Висок професионализъм и добра експертиза в сферите, в които работят;
  2. Гражданска активност и работа в полза на обществото.

“Листата ни е с широко гражданско участие. Тридесет от всички 41 кандидати за общински съветници са от гражданската квота. Тези 30 кандидати съставляват 75 процента от цялата листа. Кандидатът ни за кмет и водач на листата за общински съветници Добромир Драев също е представител на активните граждани – надпартийна кандидатура с доказана във времето обществена и социална ангажираност”, съобщиха при представянето.

По първия критерий – висок професионализъм на кандидатите:

В листата ни има осем учители. На седмо място е Анелия Веждарова, учител във II Oсновно училище „Д-р Петър Берон“ – гр. Шумен, носител на Наградата „Неофит Рилски“, както и наградата на Топ новини за „Учител на годината“.

Двама са преподавателите от Шуменския университет – проф. Драгомир Марчев и гл.ас. Бисерка Йовчева, двама са и студентите от Шуменския университет –  Николай Траянов и Юлия Дочева.

Представителите на сферата на образованието в нашата листа са ¼ от всички кандидати за общински съветници.

Лекарите в листата ни са признати професионалисти не само в рамките на Шуменска област, но и в цяла България – д-р Ивайло Петров – началник на отделението по неврология в „МБАЛ – Шумен“ АД, както и анестезиологът в ОАИЛ към „МБАЛ – Шумен“ АД д-р Димитър Димитров. В допълнение към дългогодишния опит и професионализъм на двамата специалисти е и новаторския им подход в лечението на някои пациенти.

Юристите, които са кандидати за общински съветници са четирима – Даниела Русева, Ася Аспарухова, Анатоли Дочев, Димитър Димитров. Държим много на спазването на правилата и на юридическата изрядност на документите в Общинския съвет.

В листата има и представител на синдикатите /КНСБ/ в лицето на Радостин Павлов, на банките в лицето на директорката на „Инвестбанк“ АД – гр. Шумен Калина Маринова, на религията – в лицето на пастор Пламен Василев, инженери, икономисти, представители на бизнеса.

В сферата на културата дават своя активен принос и прославят града ни Роза Чанова, възпитала в любов към българския фолклор малки и големи танцьори, Диана Колева – преподавател по музика и актьорско майстоврство, учениците на която имат своите достойни изяви на сцените в България и чужбина, както и Иглика Тодорова, която освен учител е и прекрасен художник.

По втория критерий – гражданска активност в полза на обществото:

Валери Младенов е познат със силната си гражданска позиция. Той, заедно с Добромир Драев, бе  един от водачите на протестите срещу повишаването на цената на тока и срещу некачествената вода, която се предлага на шуменските потребители.

Адвокат Анатоли Дочев показа своята гражданска активност срещу безразборната сеч на дървета в Шумен.

Доктор Ивайло Петров организира научно-практически форум в областта на неврологията „Шумен и приятели“, на който светилата на медицинската наука в областта на неврологията представят своята експертиза в Шумен.

Бисерка Йовчева организира ежегоден есенен турнир по информатика в Шумен, благодарение на който гости на града ни стават млади хора от цял свят.

Работата в неправителствения сектор е отличителна черта на много от хората в листата – Добромир Драев в международна младежка организация; Даниела Русева в „Ротари клуб“ и сдружение „Нова българска драма“; Роза Чанова – в неправителствена организация, подкрепяща българския фолклор и други.

Средната възраст на кандидатите е 42 години.

14  човека от листата ни са млади хора, на възраст до 35 години, която съобразно международните стандарти е приета за младежка възраст.

Най-младият кандидат в листатата е само на 18 години – Доротея Стоянова, ученичка в 12- ти клас. Най-възрастният кандидат е на 68 години.

shumenotblizo.com