Lucchetti d’Amore: Шуменци заключват любовта с катинари (снимки)

Lucchetti d’Amore: Шуменци заключват любовта с катинари (снимки)

Все повече катинари на любовта увиснаха на оградата при “Паметник 1 300 години България” в Шумен. Започнала като шега, тенденцията набира все по-голяма популярност. Десетки катинари, изписани с имена и дати красят ограждащата бариера с прекрасна панорама към десетия град.

Ако няма гравюра върху катинара, влюбените просто надраскват с маркер инициалите си.Символичното “заключване” на вечната и неувяхваща любов обаче не е приумица на шуменци.


Идеята е взаимствана от средновековен обичай от Централна Европа. Процедурата изисквала на прага на дома на младоженците да има катинар. Когато влезли двамата, ги заключвали, а ключа изхвърляли символично.

В началото на 80­-те, с катинари започват да окичват моста във Флоренция и района на катедралата в Печ, Унгария. Счита се, че родината на модата е Унгария.

В града на любовта – Париж, влюбени от цял свят се вричат един на друг и “заключват” любовта си, до преди три години, когато “любовта” натежава и срутва част от парапета. От тогава е и забраната за подобни любовни ритуали.

 

А вие “заключихте” ли любовта си?

shumenotblizo.com